Quantcast
Channel: به وبلاگ کیتهای الکترونیکی خوش آمدید
Viewing all 50 articles
Browse latest View live

ساخت مدار چاپی به روش پرینت - اتو

$
0
0

دوستای عزیزم سلام ، اول بگم که بابت تاخیر توی بروز رسانی وبلاگم ، باید منو ببخشید! چند روزی سرما خورده بودم و البته سرمم شلوغ بود و مطلبم هم آماده نمیشد!!!(بیشترش تنبلی بود!!!  به هر حال ....! )

خب ، الان توی این پست ، میخوام یه مطلب آموزشی براتون بذارم که خیلیا تا حالا ازم درخواست کرده بودن ، منم بعد از صد سال ، حالا دارم به حرفشون گوش میکنم!!! 

اینم بگم که این مطالب کپی از هیچ سایت یا وبلاگ دیگه ای نیست و همش کار خودمه و مثل روش منو تا حالا ، هیچ کس دیگه ای توی وب یاد نداده!!! اینو در نظر داشته باشید ها !

(من خودم تا الان بیش از 50 تا 60 بار با این روش ، فیبر مسی درست کردم! ) 



خوب دیگه بریم سراغ آموزش ، اونم با گفتار کتابی !!!  



« آموزش ساخت فیبر مدار چاپی »  

 

ساخت مدارات الکترونیکی برای تمامی علاقه مندان ، اعم از مبتدی و حرفه ای ، یک بخش خیلی مشکل و وقت‌گیر دارد و آن ، ساخت قسمت فیبر مسی آن است که گاهی به خاطر پیچیدگی مدار چاپی ، نا‌امید‌کننده می‌شود!

روشهای ساخت فیبر مسی متفاوتند که البته هر کدام سختی های خودشان را دارند !

معمول ترین این روشها از این قرار است :

۱-استفاده از ماژیک ضد اسید

۲- کار با لتراست ( letraset )

۳- روش لامینت ( laminet )

۴- استفاده از اسپری پوزیتیو ۲۰

۵-روش چاپ سیلک

روشهای اول و دوم روشهای تمیز و دقیقی نیستند و معمولا افراد مبتدی از آنها استفاده میکنند و روش چاپ سیلک هم فقط برای تولید انبوه مقرون به صرفه و قابل استفاده است!

برای پروژه های دانشجویی یا افراد مشکل پسند ، روشهای لامینت و اسپری پوزیتیو بهترند ولی باز هم دشواری و گرانی این روشها ، کار را سخت میکند پس چه کار کنیم؟!

چند سالیست که روش کاربردی و هوشمندانه دیگری نیز ابداع شده که خیلی هم دشوار نیست و برای انجام پروژه های دانشجویی کاملا به صرفه است و طرح را روی فیبر ، دقیق در می‌آورد!

در اینجا این روش را آموزش میدهیم ؛  



 «روش پرینت – اتو »


 همانطور که از اسمش مشخص است نیاز به یک پرینت از طرح مدار چاپی داریم با این تفاوت که باید پرینت ، لیزری بوده و فقط هم روی کاغذی از جنس کاغذ عکس یا گلاسه باشد!  البته مدل پرینتر ملاک نیست و فقط لیزری بودن آن مهم است!

خوب ، شروع میکنیم ؛

اگر مدار چاپی را با نرم افزارهای مربوطه اش مثل پروتئوس یا پروتل طراحی کرده اید فقط کافیست که به گزینه پرینت بروید و با رزولوشن ۶۰۰ و اعمال تنظیمات مناسب ، روی یک کاغذ گلاسه ، پرینت بگیرید البته اگر پرینتر لیزری دارید!!! 

اگر هم پرینتر لیزری ندارید برنامه را روی کامپیوتر کسی که آن را دارد نصب کنید ، و در صورتی که حوصله این کار را هم ندارید میتوانید از نرم افزارهای پرینتر مجازی مثل PDF Creator استفاده نمایید ، این برنامه ها به شما این امکان را میدهند که وقتی گزینه پرینت را زدید یک تصویر PDF‏ با کیفیت از طرح را ، در اختیار داشته باشید که تقریبا اندازه ها هم در آن ، دقیق است! و برای پرینت گرفتن میتوانید آن صفحه  PDF را استفاده کنید و به یک مغازه پرینتری یا عکاسی ببرید! فقط دقت داشته باشید که پرینتتان باید آینه طرحی باشد که در نهایت در پشت فیبر ، نقش می بندد !  و نکته دیگر اینکه ؛ برای جلوگیری از تکرار پرینت ، چند تا از طرح مدار چاپی را ، در یک صفحه  A4 ، جا بدهید تا به عنوان پشتیبان هم عمل کنند که اگر اولی خراب شد دومی یا سومی زاپاس باشند!!!


برای دیدن فایل PDF نمونه اینجا را کلیک کنید!


بعد از آماده کردن پرینت مناسب روی کاغذ گلاسه ، نوبت به برش زدن میرسد ؛ باید با دقت ، دور تا دور یکی از طرحهای روی کاغذ گلاسه را با قیچی ببرید ، سعی کنید که پر رنگ‌ترین شان را انتخاب نمایید و مراقب باشید که قیچی به قسمتهایی که جوهر پرینت است ، وارد نشود البته توجه داشته باشید که در طی همه این مراحل ، پرینت شما نباید کثیف شود و حتی از لمس کردن مستقیم طرح پرینت هم ، خودداری نمایید

بعد از برش طرح روی گلاسه ، نوبت به آماده کردن فیبر مسی میرسد ؛ برای اینکار اول یک فیبر به اندازه طرح ببرید و سپس آن را با مایع شوینده بشویید تا هیچ گونه آلودگی نداشته باشد ، بعد از خشک کردن فیبر، قسمت مسی آن را با یک سمباده خیلی نرم ، براق نمایید تا کاملا یک دست شود! سپس با یک دستمال کاغذی ، فیبر را تمیز کنید!



 بعد از آماده شدن فیبر ، آن را روی یک سطح کاملا صاف و نسوز ، مثل موزاییک قرار داده و طرح برش خورده را از طرف پرینت ، روی قسمت مسی آن بگذارید و کاملا منطبق نمایید و همینطور که با دو انگشت ، طرح را روی فیبر نگه داشته اید ، اتو را که کاملا داغ شده است برداشته و قسمت زیرین نوک آن را روی بخشی از طرح ، قرار دهید که در صورت داشتن حرارت کافی ، آن قسمت از طرح را به فیبر می چسباند البته درجه اتو باید روی حداکثر بوده و اگر از اتوی بخار استفاده می‌کنید ، بدون آب باشد! پس از چسبیدن طرح به فیبر، انگشتانتان را از رویش بردارید و اتو را کاملا روی آن قرار دهید ، وقتی که از چسبیدن کامل طرح  به فیبر مطمئن شدید شروع به جلو و عقب بردن اتو ، روی طرح نمایید دقت کنید که اتو کردن را با فشار زیاد شروع نکنید ! این کار را حدود دو تا سه دقیقه ادامه دهید تا کاملا طرح ، روی فیبر، محکم شود! برای اطمینان بیشتر با نوک اتو به آرامی و با فشار کم ، همه قسمتهای پشت طرح ، مخصوصا کناره های آن را اتو کنید تا کاملا یک دست شود! نشانه خوب اتو کردن شما این است که در نهایت ، رنگ کاغذ گلاسه چسبیده به فیبر ، کمی تیره شده و طرح مدار چاپی ، به صورت کم رنگ از طرف کاغذ گلاسه ، نمایان خواهد بود

 


بعد از اتو کردن ، باید بگذارید فیبر کم کم خنک شود ، سپس آن را درون آب ولرم قرار داده و بگذارید تا یک ربع ساعت خیس بخورد.



پس از آن ، کاغذ گلاسه روی فیبر را ، لایه به لایه جدا کرده و بگذارید لایه آخر که قسمت طرح است روی فیبر، باقی بماند!


در این مرحله بعد از خشک شدن فیبر ، با قرار دادن یک کاغذ معمولی روی آن ، باز هم آن را اتو کنید ، اینکار برای این است که قسمتهای سست طرح پرینت را محکم نماییم ، این مرحله لازم است مخصوصا برای طرحهایی که بزرگتر از سطح زیرین اتو هستند ! 

بعد از اتو کردن دوباره فیبر (البته با واسط قرار دادن یک کاغذ ) دوباره طرح را درون آب ولرم بیندازید و بگذارید حدود 10 دقیقه دیگر هم خیس بخورد . بعد از آن ، با کشیدن انگشت شصت بر روی طرح ، کاغذهای اضافه آن را تا حد امکان پاک کنید ، دقت کنید که بیش از حد با انگشتتان فشار وارد نکنید چون ممکن است به طرح پرینت هم صدمه بخورد ! ( در صورتی که در هنگام آماده کردن فیبر درست و حسابی سمباده زده باشید و در مرحله اتوی دوم هم ،خوب عمل کرده باشید هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد !  )  



 

 در تصویر بالا هنوز مقداری کاغذ اضافه مشاهده میشود که به دلیل کوچک بودن طرح به راحتی پاک نمیشوند ، اگر به چنین مشکلی هم برخوردید ، نگران نباشید ؛ طرح را درون اسید مدار چاپی بیندازید و بعد از رفتن مسهای قسمتهای بدون کاغذ ، آن را از اسید بیرون آورده و بشویید و سپس کاغذهای اضافه موجود که مقداری سست شده اند را با کشیدن انگشت ، پاک کنید و بعد از آن دوباره فیبر را درون اسید بیندازید ! در حالتی که فیبر کاملا از کاغذهای اضافه پاک شده و غلظت اسید هم مناسب باشد ، حدود کمتر از 5 دقیقه طول میکشد تا طرح مسی شما آماده شود ! مراقب باشید که فیبر بیش از 5 تا 10 دقیقه درون اسید مدار چاپی نماند ، چراکه بالاخره اسید به قسمتهای زیر پرینت هم نفوذ کرده و طرح را خراب خواهد کرد. غلظت اسید مدار چاپی ، یک قاشقپودر اسید در یک لیوان آب گرم باشد و ظرف اسید کاری را هم پریکس یا ظرفهای لعابدار معمولی ، انتخاب نمایید و در دمای حدود 50 تا 80 درجه اسید کاری کنید .

 پس از حل شدن مس های اضافه ، جوهر پرینت روی طرح مسی را نیز با یک تکه پنبه آغشته به  تینر فوری ، پاک کنید!

 

 

 البته اینم بگم که این یکی  زیاد جالب در نیومد (زیاد توی اسید موند!) ، قبلی ها خیلی بهتر میشدن!!! 


به هر حال ، توجه داشته باشید که اگر در همه مراحل ، دقت کافی را به خرج دهید ، نتیجه کارتان کاملا ایده آل خواهد بود!

 

 اینم نمونه بهتر ساخته شده :




فایل PDF آموزش رو از اینجا دانلود کنید!





آی سی‌های میکرو کنترلر

$
0
0



تا الان بارها شده بود که درباره آی سی های میکرو کنترلر ( PIC یا AVR ) و قابلیت هاشون چیزهایی شنیده بودم ولی با دیدن وبلاگ آقای رضا منصوری و آشنایی با ایشون ، خیلی راغب تر شدم که برم و به صورت جدی بهش بپردازم ، آخه فعلاً در زمینه میکرو هیچ چی سرم نمیشه ، امیدوارم که تنبلی رو بذارم کنار و  پیگیر یادگیریش بشم ! 



آموزش کار با میکرو AVR   


http://www.micro-avr.blogfa.com/





درباره کریستال

$
0
0




یکی از مهمترین و پرکاربردترین قطعات در صنعت الکترونیک ، کریستال های کوارتزه که البته کارشون هم بسیار مهم و قابل تقدیره!

اساساً کریستالها دو خاصیت مهم رو میتونن داشته باشن ؛ یکی خاصیت پیزو الکتریک و دیگری خاصیت پیرو الکتریک !

خاصیت پیزو الکتریک یعنی اینکه کانی کریستال تحت یک تنش یا فشار ، الکتریسیته تولید بکنه و یا برعکس ؛ تحت یک میدان الکتریکی ( الکتریسیته ) کرنش کرده و نوسان کنه !

پیرو الکتریک هم یعنی اینکه ؛ کانی کریستال ، تحت حرارت ، الکتریسیته تولید بکنه که البته بعضی از کریستالها این خاصیت رو دارند و عکسی که اول این مطلب گذاشتم ربطی به اونها نداره! این عکس مربوط به کریستالهای کوارتزه که بیشترین استفاده رو در صنعت دارند! وظیفه اونها نگهداشتن فرکانس مدارهای نوسانساز ، روی یک فرکانس خاص هستش و این به دلیل خاصیت پیزو الکتریکی کانی سازنده این قطعه یعنی کوارتز (Silicon Oxide ) ، هستش!


وقتی که کریستال در مدار نوسان‌ساز قرار میگیره ، فقط نوسانی تولید میشه که خاص خودش هست و به اصطلاح میگیم که فرکانس رزونانس کریستال تقویت شده و در نتیجه ، در خروجی نوسان ساز یا اسیلاتور ، فرکانس تقویت شده ، همان بسامد رزونانس کریستال خواهد بود . مسئله مهم دیگه اینه که کریستالها ، نسبت به تغییرات دما ، حساسیت خیلی کمی دارند و به وسیله اونها میتونیم اسیلاتورهایی بسازیم که فرکانس کارشون با تغییر دما ، عوض نشه و ثابت باقی بمونه ؛ این خاصیت کریستال سبب شده که این قطعه ، مهمترین المان در صنعت مخابرات باشه چرا که فقط به واسطه اونها میشه مدارهای فرستنده بسیار با ثبات ساخت!!! علاوه بر کاربرد کریستال در مخابرات ، این قطعه در ساخت ساعت های بسیار دقیق هم به کار میره ، کریستال های کوارتز یکی از مهمترین بخش صنعت میکرو کنترلر و کامپیوتر هم هستند چون زمان سنجی ، یکی از قسمتهای مهم مدارهای کامپیوتریه و دقیق بودن اونها فقط با کریستال فراهم میشه! 


نماد کریستال در نقشه مدارات الکترونیکی به این شکله : 



دو نمونه ساده اسیلاتور کریستالی هم براتون میذارم :





درباره کریستالهای کوارتز این مطلب رو هم اضافه کنم که ؛ بنابر تئوری میشه در همه رنجهای فرکانس رادیویی اونو تولید کرد ولی محدودیتهای موجود خلاف این رو سبب میشن ! فرکانس کار یک کریستال بستگی فراوانی به جنس و ظرافت اون داره و هر چه فرکانس بالاتر باشه کانی کریستال باید ظریفتر برش بخوره . معمولا کریستالهایی که ساخته میشن فرکانسشون بین 4 تا 40 مگاهرتز  هست و لزومی هم نداره که فراتر از این محدوده ساخته بشه ؛ چون به واسطه مدارهای مقسم  و چند برابر کننده ، میتونیم فرکانسشون رو  کم و زیاد کنیم !  

 

 

 

سیمولاتور یا شبیه ساز تحت جاوا

$
0
0


بازم عرض ادب به دوستای گل خودم! 

 توی این پست میخوام یه برنامه سیمولاتور مدارهای آنالوگ رو بهتون معرفی کنم  که خیلی به نظرم باحال رسید ؛ این برنامه تحت جاواست و برای آموزش الکترونیک چیز توپیه ! برای باز کردنش باید برنامه جاوا رو روی ویندوزتون داشته باشید و این برنامه رو با جاوا open with کنید .


 این سیمولاتور ، پیچیدگیهای سیمولاتورهایی مثل پروتئوس رو نداره ولی جذابیتش به اینه که کم حجمه و شما میتونید جهت حرکت جریان الکتریکی ، توی هر مدار آنالوگی که باهاش میکشید رو ، ببینید که میتونه خیلی آموزنده باشه ؛ البته یادتون باشه ؛ جهت جریان ، طبق قرارداد ، از مثبت به طرف منفیه  !   



یکی دیگه از خوبیهای این برنامه جالب اینه که مدارهایی که باهاش میکشید رو میتونید با انتخاب گزینه فایل ، اکسپورت کرده و به شکل کد در Notepad ذخیره کنید که فوقش میشه 2 کیلو بایت !

 

این رو هم بگم که این برنامه ، مثل بقیه نرم افزارهای شبیه‌ساز دیگه ، محدودیتهایی هم داره که چیز عادی ای هست !


یه نمونه از مدارهایی که با این نرم افزار سیموله شده رو ببینید ؛



این یه اسیلاتور کولپیتسه و نتیجه کارش با این برنامه ، شبیه سازی شده که به نظر من خیلی جالبه ، نظر شما رو نمیدونم!!!


کار با این برنامه هم  خیلی راحته. ( اگه توی گزینه هاش بگردید ، یاد میگیرید!!!‌ )


این برنامه رو به همراه چندین نمونه مدار رسم شده ، برای دانلود میذارم ! دانلود کنید . حجم کمی داره و بعد از دانلود ، نصب هم نیاز نداره ! خود برنامه با فرمت جاره و در کنارش چندین میانبر HTML هم قرار داده شده که اگه آنلاین بشید میتونید اطلاعات بیشتری در مورد مدارهای همراهش ،توی لینکهای مرتبط ، از سایت خود برنامه به دست بیارید ، مدارهاش هم با فرمت Text هستن! ( اگه فایلهای HTML رو با مرورگرهایی به غیر از Internet explorer باز کنید بهتره ، چون من امتحان کردم بعضی مدارها با اون ، هنگ میکردن! )


فقط مسئله مهم اینکه ؛ وقتی خواستید برنامه رو باز کنید ، دقت کنید مسیرش فارسی نباشه چون احتمالاً ، باز نمیشه ! 



برنامه رو به همراه چندین مدار آزمایشی ، از اینجا دانلود کنید!



اگه برنامه جاوا رو هم ، روی ویندوزتون ندارید از اینجا دانلود کنید!




موفق باشید. 




استسکوپ ( گوشی پزشکی)

$
0
0



 بعد از مدتها دوری از وبلاگ نویسی ، دوباره سلام !!! 



مداری که معرفی میکنم یه گوشی پزشکی با حساسیت فوق العاده بالاست!  


من خودم ، قبلا نمونه هایی از مدارهای گوشی پزشکی رو ، دیده بودم که زیادی مفصل بوده و به عبارت درست تر ، بی خودی هزینه بر و شلوغ شده بودن!!!  این مدار ، یکی دیگه از طرحهای خودمه که توش سعی شده که علاوه بر کم قطعه بودن ، حساسیت بالایی به  صداهای بم ، مخصوصا صدای قلب داشته باشه و برای اینکه بتونید حتی از روی لباس هم صدای قلبتون رو بشنوید این مدار عالی و تضمین شده خواهد بود ، چون خودم  ساختمش و تجربشو هم داشتم ...


حسگر این مدار یه صفحه پیزو الکتریک هست و باید برای اونایی که نمیدونن بگم که ، صفحه پیزو در اصل از جنس کانی کریستاله و در اثر ضربه و یا هر ارتعاشی توی خروجیش الکتریسیته‌ی هم فرکانس همون ضربه یا ارتعاش رو ایجاد میکنه ، ما هم از این خاصیت استفاده میکنیم و ارتعاشات فوق العاده ضعیفی که از طرف قلب به سینه میرسن رو با اون دریافت کرده و تقویت میکنیم تا قابل شنیدن باشن. برای تقویت این امواج ضعیف ، یک تقویت کننده با بهره بالا و یه تقویت کننده عملیاتی 741 به کار رفته که نتیجه ، صدایی بسیار واضح و عالی خواهد بود ! 



البته حسگر مربوطه ، نسبت به فرکانسهای بالا ،حساسیت فوق العاده کمی داره که به دلیل فیلتر کردن این فرکانسها درون این مداره !!! 

  

 

 

 


به قسمت خروجی ، یه خازن ۱۰۰ میکرو متصل کرده و یه گوشی معمولی به خروجی و شاسی مدار وصل کنید!  ورودی هم که یه صفحه پیزو خواهد بود. البته این منبع 40 هرتز رو که توی ورودی گذاشتم ، برای مثاله!

 

 

 

موفق باشید. 





تقویت کننده صدا با LM386

$
0
0






آی سی LM386 کلا یه آمپلیفایر هست که توی یک پکیج DIL08 جا دادنش ! و مدار داخلیش به این صورته : 





شکل آی سی هم که گفتم همون آی سی های معمولی 8 پایه هستش !


برای راحتی کار مونتاژ ، برای نصب آی سی از سوکت اون استفاده میکنن که این شکلیه!!!


مدار این تقویت کننده هم نظاره بفرمایید!



 

تغذیه این مدار 3 تا 12 ولت هست و بیشترین صدا با 12 ولت به دست میاد!


طرح مسی مدار هم ملاحظه بفرمایید :




 

لیست قطعات : 



 

 

 

برای اینکه بتونید فیبر مسی مدار رو با روش اتو درست کنید من یه فایل پی دی اف که بشه روی گلاسه پرینت گرفت رو براتون میذارم !!! 

 

دانلود فایل PDF



چند نکته : -سوکت 8 پایه رو به جای ای سی لحیم میکنن و آی سی رو توی اون  با فشار جفت میکنن ، قیمتی هم نداره 30 تومن یا 300 ریال هستش .


-پایه 7 آی سی آزاد هست و به جایی وصل نمیشه !


-بهتره خازنهای الکترولیت رو 16 ولتی انتخاب کنیم چون در صورتی که ولتاژ مدار بیشتر از ولتاژ کار خازنها بشه خازنها داغ میشن و احتمالا بعد از چند دقیقه می ترکن . 


-میکروفن یا همون MIC به قسمت MIC وصل میشه البته باید مثبت و منفیش رو هم رعایت بکنید منفی میکروفن همون پایه هست که به بدنه خودش اتصال داره .


-ولتاژ کار رو  میتونید 9 ولت بگیرید ، یه باتری کتابی 9 ولتی ، البته میشه از آداپتور 12 ولت هم استفاده کنید ، فقط صدا توی خروجی یه مقدار وز وز خواهد داشت .



-آی سی رو از از طرف علامتی که روی فیبر و آی سی هست جا میزنن یه حالت نیم دایره تو ضلع بالایی آی سی توی طرح مسی هست ، این علامت با علامت خود آی سی منطبق باشه .




من خودم فرصت نداشتم این مدار رو با این نقشه درست کنم ولی قبلا نمونه هایی ساختم و خوب هم کار میکردن ، مثلا این دوتا از طرحهاییه که از اینترنت گرفتم !






مدار تایمر راه پله

$
0
0


 


در مورد مدار تایمر راه پله باید خدمتتون عرض کنم که این یکی از ساده ترین مدارهاییه که میشه ساخت ، خوراکش یه دونه آی سی 555 هستش ! 

 

 


 

 توی این طرح مقاومت R و خازن C مدت تایم رو تعیین میکنن ؛ مثلا اگه مقاومت، یک مگا اهم و خازن C ، هزار میکرو فاراد باشه ، با ولتاژ 12 ولت حداکثر تایم ، حدود 18 دقیقه میشه ، میتونید با گذاشتن یه ولوم یک مگا این زمان رو متغیر بکنید، البته یه مقاومت 10 کیلو اهمی هم با ولوم ، سری کنید

 

 


 مطلب دیگه اینکه ؛ برای تغذیه این گونه مدارات ، معمولا از ترانس  استفاده نمیکنن ، یکی از مدارهایی که معمولا استفاده میشه رو براتون میذارم ، فقط حواستون باشه گول 12 ولتی بودن خروجیش رو نخورید ها ، دست زدن به خروجی همان و برق گرفتگی با 220 ولت هم همان... حواستون باشه مدار ایزوله ای نیست! به هر حال بدونید چه جوریه بهتره ! 

 



پنجاه مدار با آی سی 555 !!!

$
0
0




من خودم هم چند مدار با 555 طراحی کردم از ترموستات گرفته تا شارژر ، این آی سی خیلی چیز کاملیه و جاهایی که شاید فکرش رو هم نمیکنید میشه به کار بره ...





توی این EBOOK چندین مدار جالب و ایده ساز ، قرار داره که میتونید اینجا دانلودش کنید ...



دانلود فایل PDF با حجم 1.2MB




داخل آی سی 555 هم اینه ...







درباره LED

$
0
0





LED قطعه ای الکترونیکیه که از پیوندی نیمه هادی ساخته شده و الکتریسیته رو به نور تبدیل میکنه . این المان هم مثل بقیه قطعات الکترونیکی مشخصات خاص به خودش رو داره که باید حتما برای استفاده ازش اونا رو یاد بگیریم تا بتونیم درست باهاش کار بکنیم و توی مدارهامون طول عمرش زیاد باشه !

 





نیمه‌هادی ( مثل LED و دیود ) یه خاصیت مهمی داره و اون اینه که  اگر در جهتی که نیمه هادی جریان میکشه (غیر معکوس) (آند به مثبت و کاتد به  منفی) بهش ولتاژ بدیم ؛ از یه ولتاژ خاصی ، شروع به جریان کشیدن میکنه ( مقدار اون ولتاژ ، بستگی به جنس نیمه‌هادی داره. ) بعد از اینکه نیمه هادی شروع به عبور دادن جریان کرد ، اگه ولتاژ اعمال شده به اون رو ، کمی بیشتر کنیم ؛ جریان عبوری از اون ، به شدت افزایش پیدا میکنه و اگه بیش از حد تحملش بود ، اون رو میسوزونه بنابراین رابطه بین ولتاژ و جریان نیمه هادی ، مثل مقاومت ، خطی نیست !

 

 

 

نمودار جریان و ولتاژ دیود که البته مال  LEDهم میشه اینه...




 

 

Vf max ولتاژی هست که اگه بیشتر از اون مقدار به نیمه هادی برسه ، جریان از حد مجاز فراتر میره  و نیمه هادی میسوزه ؛ این ولتاژ توی نیمه هادیهای مختلف متفاوته .


فرض کنید مثلاً یه فرکانس 50 هرتز مثلثی به یه LED بدیم با دامنه 2.25 ولت ، جریان کشی LED به این صورت میشه که در هر پیک مثبت موج ، 9.61 آمپر وارد LED میشه و این یعنی سوختن LED !!!



با توجه به مطالبی که ذکر شد ؛ ما برای روشن کردن LED باید از جریان کنترل شده استفاده کنیم و ساده ترین کنترل کننده یا منبع جریان برای اینکار ، مقاومته که باید با LED سری بشه تا جریان اونو بسته به اهمش کنترل کنه !

 

 محاسبه مقاومت کنترل کننده جریان   LED:


برای انجام محاسبه ، نیازه که ولتاژ روشن شدن LED که با  Vf نشون میدن رو بدونیم ، این ولتاژ برای LED های معمولی که حداکثر 20 میلی آمپر جریان مصرف میکنن حدود 1.6 تا 2.2 ولت و برای LEDهای دیگه که جریان بیشتری مصرف میکنن حدود 3 ولته !

برای محاسبات صحیح ، لازمه که مقدار درست Vfهر LEDرو بدونیم برای اینکار بهتره که خودمون وارد عمل بشیم و از یک مدل LED یکی دو نمونه انتخاب کنیم و Vfاون رو بدست بیاریم و یه عدد Vfبرای یک مارک LEDمشخص کنیم ؛ حالا چجوری؟! الان میگم براتون ؛

 

برای اینکار نیاز به یه منبع تغذیه متغیر و یه مولتی متر  و مقاومت و همون LED داریم ؛

 

منبع تغذیه رو روی 6 ولت قرار بدید و مولتی متر رو در حالت آمپر سنج قرار داده و با LEDو مقاومت سری کنید به این ترتیب :

 



حالا یواش یواش شروع به زیاد کردن ولتاژ تغذیه کنید تا آمپر متر جریان مورد نظر شما رو نشون بده ؛ برای LED  معمولی 10 میلی آمپر خوبه ، وقتی به این جریان رسید ، مولتی متر رو از مدار خارج کنید و جاش رو اتصال کوتاه کنید ؛ حالا مولتی متر رو روی رنج ولتمتر ( DC ) قرار بدید و ولتاژ دو سر LED رو اندازه بگیرید ؛





این همون ولتاژ LED توی جریان مد نظر ماست که باید توی فرمولهامون اونو وارد کنیم!

 


 انجام محاسبات :

محاسبه رو برای یه LED معمولی (20 میلی آمپری) شروع میکنیم ؛

Vf رو 2.2 ولت در نظر میگیریم ؛ ولتاژ تغذیه رو هم 12 ولت داریم ؛ جریان LED رو نصف حداکثر تحملش قرار میدیم یعنی 10 میلی آمپر ؛ این برای اینه که عمر LED بیشتر باشه (اصولاً نور LED با این جریان ، برای کارهایی مثل تابلو روان کافیه) !


ولتاژی که دوسر LED میفته 2.2 ولت و بقیه ولتاژ که 9.8 ولت هست روی مقاومت سری با اون خواهد افتاد ؛ بنابراین جریان و ولتاژ روی مقاومت رو داریم ؛ پس بنابه قانون اهم به راحتی مقدار مقاومت بدست میاد!

 

با این حساب ؛ داریم

بنابراین مقاومت مد نظر ما میشه 980 اهم که ما رندش میکنیم و 1K اهم میذاریم!


موازی کردن LED :


Vf بستگی به جنس پیوند دیودی LED داره و توی پیوندهای با جنسیت یکسان هم ، به دلیل تفاوت در تعداد اتم های تشکیل دهنده نیمه هادی ، اختلافی جزئی در حد چند میلی ولت ، وجود داره ؛ این موضوع باعث میشه ؛ جریان کشی LED های ساخته شده یک شرکت هم ، با هم فرق داشته باشه ؛

این مطلب شاید در نگاه اول چیز مهمی به نظر نرسه ولی در اصل مطلب خیلی مهمیه و مانع از درست کار کردن چند LED در حالت موازی با هم میشه که در ادامه بیشتر توضیح میدم...

 



سه تا LED که با هم موازی کردیم رو در نظر بگیرید ! اگه ولتاژ LED ها به ترتیب 2 و 2.1 و 2.2 باشه ، توی ولتاژ یکسان 2.2  ولت ، LED های 2 و 2.1 ولتی ، بیشتر جریان میکشن و در صورتیکه ما برای این مدار مقاومت محدود کننده جریان هم در نظر بگیریم LED با ولت کمتر نور بیشتری خواهد داشت و ولتاژی که دو سرش قرار میگیره کمتر از مقدار لازم برای دو LED دیگست و مانع از رسیدن LED های دوم و سوم به ولتاژ مورد نظرشون میشه و اونها با نور کمتری روشن خواهند شد و تفاوتشون فاحش خواهد بود!

 

 

تنها راه برای یکسان شدن نور LED ها در این مدار ، زیاد کردن جریان اعمال شدست که فقط باعث کاهش عمر  LED‌ها یا سوختنشون میشه! و در صورت سوختن یکی از اونها ، بقیه هم در شرف سوختن قرار میگیرن!

با توجه به این مطالب ؛ موازی کردن LED و کلاً نیمه هادی ها به صورت مستقیم کار کاملاً غلطیه!  برای موازی کردن صحیح باید با هر LED یه مقاومت سری قرار بگیره (به ترتیب زیر)و  مقاومت هرLED رو هم به روش بالا محاسبه می‌کنیم!

 





سری کردن چندین LED :


حالا که امکان موازی کردن مستقیم LED ها وجود نداره به صرفه ترین راه برای راه اندازی چندینLED با هم ، سری‌کردنشونه ؛ در صورتیکه بخواهیم چند تا LED رو با هم سری کنیم باز باید اصول بالا رو رعایت کنیم ؛

محاسبات رو برای همون LED معمولی در مدار زیر توضیح میدم!

 

 


ولتاژمون که 9 ولته ، روی هر LED هم 2.2 ولت میفته که جمعاً میشه 6.6 ولت ؛ بنابراین بقیه ولتاژ که روی مقاومت خواهد بود 2.4 ولت هستش ، جریان هم که همون 10 میلی آمپر در نظر میگیریم!

پس داریم :

 



انتخاب ولتاژ تغذیه مناسب :


نکته مهمی که وجود داره ، اینه که ؛ در ولتاژهای رگوله نشده که ثبات ولتاژ ، وجود نداره و تغییرات ولتاژ تغذیه گاهی به بالای 30 درصد هم میرسه باید فکری بکنیم تا تغییرات ولتاژ تغذیه باعث نشه که جریان کشی LEDها دچار تغییرات بشه و نورشون بعضی ساعات کم و گاهی زیاد باشه و حتی این تغییرات باعث سوختن اونا نشه! 

برای تشریح بیشتر یه مثال میزنم ؛

 

فرض کنید از یه ترانس کاهنده برق شهر که ولتاژش رو DCکردیم و 12 ولت شده داریم استفاده میکنیم و 6 تا LEDرو با Vf=1.8vسری کردیم ؛ برای بدست آوردن مقدار اهم مقاومت ، اول ولتاژ روش رو بدست میاریم :

 

با این حساب میشه :


 

 

ولتاژ مقاومت 1.2 ولت شد ؛ حالا ولتاژ مقاومت رو که داریم ؛ جریان هم همون 10 میلی آمپره ، پس مقدار مقاومت ، با فرمول اهم ، بدست میاد :




پس مقاومت مورد نیاز 120 اهم شد !


خب این شد مدارمون :



حالا فرض کنید با تغییرات ولتاژ برق شهر ، خروجی ترانس ما که 12 ولت بود بشه 13 ؛ چی میشه؟!


محاسبات رو برای 13 ولت انجام میدیم ؛




پس ولتاژ روی مقاومت یک ولت اضافه شده ؛

اینجا نمیخوایم مقدار مقاومت رو تغییر بدیم و در اصل مقاومت ما قبلاً حساب شده ، میخوایم بدونیم که با اضافه شدن یک ولت به تغذیه ، جریان مدارمون چه تغییری میکنه ؟


همونطور که میدونید قطعات سری شده در یک مدار جریانشون یکیه ، پس اگه ما جریان مقاومت رو بدست بیاریم یعنی همون جریان LED ها رو بدست آوردیم !


پس دوباره سراغ قانون اهم میریم ؛





میبینید که با یه ولت تغییر ، جریان 10 میلی آمپر ما که این همه زحمت کشیدیم و براش محاسبه انجام دادیم نزدیک به دو برابر شد حالا فرض کنید دو ولت به تغذیه اضافه بشه ؛ چی میشه؟!!!



برای حل این مشکل ؛ راه حلی وجود داره و اون اینه که همیشه در استفاده از تغذیه های رگوله نشده شرط زیر برقرار باشه :



حالا معنیش چیه ؟! این شرط میگه : ولتاژی که روی مجموع LED های سری میفته ، باید حداکثر دو -سوم ولتاژ تغذیه باشه و از اون بیشتر نباشه تا با تغییرات ولتاژ تغذیه صدمه ای به LED ها وارد نشه!



البته اگه تغذیه ما رگوله شده هم باشه باید حتما مقدار دقیق Vf رو بدونیم و همچنین تغییرات Vf در نوسانات دما رو هم در نظر بگیریم ؛ برای همین بهتره در تغذیه رگوله شده هم ، حداقل یک پنجم ولتاژ تغذیه روی مقاومت سری بیفته! و توی فرمولی که مطرح شد به جای دو سوم ، شش پنجم قرار بدید!


راه اندازی تعداد زیاد LED :


برای کسایی که تو کار ساخت تابلو LED‌ی ثابت هستن ، گاهی مسئله ، روشن کردن چند صد LED یا حتی چند هزار تاست که باید همه با هم روشن بشن و تغذیه شون یکی باشه !

 برای این کار ، ترکیبی از مدارهای سری و موازی باید ساخت تا با منبع تغذیه مناسب ، تمام LED ها ، با نور یکسان ، روشن بشن و کار تابلوی LED با دوام باشه و مشتری تا سالها ، ازش استفاده کنه ، بدون کم شدن نور یا سوختن حتی یه LED!



این محاسبات بستگی به خلاقیت شخص داره و اینکه چه منبع تغذیه ای رو برای یک تعداد مشخص LED انتخاب میکنه !


معمولا افراد سراغ تغذیه های کم میرن که در این صورت باید ترانسهای با جریان بالا هم تهیه کنن 

و به دلیل زیاد شدن تعداد مقاومتهای محدود کننده توی شاخه های سری یه مقدار کارشون شلوغ میشه!


حالا یه مثال میزنیم :


میخوایم 100 تا LED با Vf =1.8v رو روی یه تابلو سوار کنیم ، با ولتاژ تغذیه رگوله نشده ؛ چه کنیم؟!


 100 تا LED میتونه 10 تا شاخه سری شده‌ی 10 تایی باشه ، پس ولتاژ تغذیه برای یه شاخه سری ده تایی رو بدست میاریم :



ولتاژی که روی مجموع LED ها میفته رو دو - سوم ولتاژ تغذیه قرار میدیم که داریم : 




بنابراین : 





با این حساب ولتاژ تغذیه میشه :




پس حداقل ولتاژی که میتونیم برای تغذیه در نظر بگیریم 27 ولته ؛ میتونیم 27 ولت رو به عنوان تغذیه انتخاب کنیم یا رندش کنیم و 30 ولت رو تغذیه بگیریم !


خب این شد ولتاژ ترانسی که لازم داریم ( البته بعد از DC شدن ). جریانی که ترانسمون باید بده چیه؟


خب ما 10 تا شاخه داریم که هر کدوم 10 میلی آمپر میخوان ؛ پس میشه 100 میلی آمپر !


پس ترانس ما باید حداقل 100 میلی آمپر بتونه بده ! با این حساب باید ترانس 30 ولت 100 میلی آمپر باشه .


حالا اینجا تغذیه رو مشخص کردیم و شاخه سری ما هم 10 تاییه ؛  Vf هم که 1.8 ولته و جریان هم 10 میلی آمپر در نظر گرفتیم ، پس :





پس داریم :





پس مقاومت لازم برای هر شاخه 10 تایی ، 1.2 کیلو اهم میشه! تمام ده شاخه هم در آخر با هم موازی میشه اینجوری :



توی این مواقع که ولتاژ روی مقاومت بالاست باید به مقدار واتی که مقاومت میتونه تحمل کنه هم توجه کنیم ؛ در الکترونیک ، ما یه وات اسمی داریم و یه وات مصرفی ؛ وات اسمی همون واتی هست که روی قطعات میزنن مثلاً شما میری میگی آقا یه مقاومت فلان اهم 5 وات بده !!!

این 5 وات ؛ توان اسمی مقاومته! حالا وات مصرفی چیه ؟!


وات مصرفی ، ولتاژ روی مقاومت ضربدر جریانی که ازش میگذره هست و اگه از توان اسمی مقاومت بیشتر بشه ؛ مقاومت میسوزه و به فنا میره!



حالا با این تفاسیر واتی که روی مقاومت 1.2 کیلو ، تلف میشه چیه؟



 خب اینجا خیلی زیاد نشد ؛ 120 میلی وات شد! همون مقاومتهای یک چهارم (250میلی وات) براش خوبه!



حالا یه روش دیگه ؛ مثلاً من یه ترانس 12 ولت دارم ؛ میخوام تغذیه رو از اون بگیرم چند تا چند تا سری کنم ؟!



اینم کاری نداره ؛ فرمول رو که داریم ؛





 "تعداد LED" مجهول ما شده ؛ پس فرمول ، این شکلی میشه ...






با این حساب :




خب 4.4  LED که نداریم پس یعنی 4 تا توی یه شاخه باید سری کنیم !


 100 که تعداد کل LED بود تقسیم بر 4 میشه 25 ؛ یعنی 25 تا شاخه سری شده‌ی چهار تایی باید ببندیم!


همینجا کل جریان مورد نیاز رو میشه بدست آورد ؛ اگه برای هر شاخه طبق معمول 10 میلی آمپر در نظر بگیریم ؛ 25 تا 10 میلی آمپر میشه 250 میلی آمپر ! که حداقل جریانیه که باید ترانس بتونه به ما بده! 


خب حالا برای یه شاخه 4 تایی محاسبات رو شرو ع کنید! ( اول ولتاژ روی مقاومت ، به این زودی یادت رفت؟)



خب حالا اینا یه روش برای راه اندازی 100 تا LED ؛ روش دیگه چیه؟! 



روش دیگه اینه که کمپلت همه رو سری کنیم ؛ ببینیم چه تغذیه ای میخواد؟!




ولتاژ مورد نیاز برای سری کردن 100 تا LED میشه 270 ولت!!!


خب اگه ولتاژ 220 ولت برق شهر رو DC کنیم خروجی حدود 300 ولت داریم ؛




اول ولتاژی که با تغذیه 300 ولت روی مقاومت میفته رو حساب کنیم ...






خب پس :




پس مقاومت 12 کیلو خواهد بود ؛ اینجا که دیگه ولتاژ روی مقاومت 120 ولته ، حتما باید واتی که روش ، تلف میشه زیاد باشه ؛ ببینیم چقدر میشه؟!...



1.2 وات شد ؛ با در نظر گرفتن تغییرات ولتاژ برق شهر ، باید وات اسمی مقاومت رو بیشتر بگیریم ؛ 2 یا سه وات باشه خوبه !



پس سری کردن چند هزار تا LED هم امکانش هست ؟!!!


نه دیگه ؛ اینجوری با ولتاژ خیلی بالا سرو کار پیدا میکنیم که هم کنترلش سخته و هم خطرش خیلی خیلی زیاده ؛ بهتره آخرین ولتاژی که باهاش کار میکنید همین برق شهر باشه !


البته خیلیا از برق شهر هم ، دوری میکنن و کارشون هم درسته ؛ ولی یه راهی هست که توش احتمال برق گرفتگی خیلی کم میشه و اون استفاده از ترانسفورماتور 220 به 220 هستش ؛ یعنی به ورودی ترانس ، برق شهر رو میدیم و توی خروجی هم ، همون 220v-AC رو خواهیم داشت ؛ خب چه فرقی میکنه؟!


فرقش اینه که ؛ اگه از برق شهر مستقیماً استفاده کنیم ، با دست زدن به هر جای مدار ، ممکنه برق گرفتگی ایجاد بشه و خطرناکه ، ولی اگه برق خروجی ترانس باشه ؛ تا فرد دو سیم خروجی رو لمس نکنه جریان الکتریکی از بدنش عبور نمیکنه و برق گرفتگی‌ای در کار نخواهد بود!


خب دلیلش چیه؟!


دلیلش اینه که ؛ برق شهر یه نول داره و یه فاز ؛ و چون نول ، با زمینی که ما روش هستیم مشترکه ؛ به محض دست زدن ما به فاز ، جریان الکتریکی بین دستی که به فازه و پای ما که به نول وصله ، حرکت می‌کنه و برق میگردمون! 

ولی توی خروجی ترانس ، هیچ اشتراکی با زمین وجود نداره و اگه به هر یک از خروجی ها ، به صورت مجزا ، دست بزنید هیچ برق گرفتگی‌ای ایجاد نمیشه! ولی اگه هر دو رو ، همزمان ، توی دست بگیریم ، اونوقته که جریان بین دو تا سیم عبور میکنه و برق گرفتگی پدیدار میشه!



راه اندازی LED پاور :



توی بازار LED های قدرت مشهور به LED پاور گاهی تا چند آمپر هم مصرف میکنن و برای راه اندازیشون نمیتونیم به محدود کننده ساده‌ی جریان ، یعنی مقاومت ، اکتفا کنیم ؛ چون جریانهای بالایی رو نیاز دارن و اگه مقاومت یا حتی منابع جریان ترانزیستوری هم به کار ببریم تلف قدرت زیادی خواهیم داشت ؛ پس اینا رو با چی راه میندازن ؟!!!


بهترین تغذیه برای LED های پاور ، منابع تغذیه سوییچینگه که یه بحث طولانی رو میطلبه و دیگه منم خسته شدم از بس نوشتم !




 برای دانلود مطلب به صورت PDF ،اینجارو کلیک کنید !






شبیه ساز آموزشی Bright Spark

$
0
0



این سیمولاتور هم مثل "Analog Circuit Simulator v1.5n"  نرم افزار فوق العاده خوبیه و برای ساختن انیمیشنهای آموزشی الکترونیک هم مناسبه!


توی این سیمولاتور سه بخش داریم ...





Discovering electricity

(شناخت برق)



توی این قسمت مطالب آموزشی در رابطه با الکتریسیته و اختلاف پتانسیل الکتریکی مطرح میشه و با مدارهای آموزشی در این زمینه آشنا میشید.




Sample circuits

(مدارهای نمونه)



در این بخش هم چند نمونه مدار که با این نرم افزار کشیده شده وجود داره که برای افراد مبتدی بسیار آموزندست!



Draw your own circuits

(مدارهای خودت رو بکش)


توی این بخش هم میتونید مدارهای مد نظر خودتون رو بکشید و با Play کردن دکمه شبیه سازی نتیجه کار رو ببینید!



به نقل از http://elecrazi.blogsky.com  :



برایت اسپارک یک نرم افزار مفرح برای شبیه سازی مدارهای الکتریکی و الکترونیکی می باشد که برای تشریح دنیای الکترونیک بسیار کارآمد است. ترکیب انیمیشن ها بر روی مدار با شبیه سازی واقعی باعث شده که مدارات متنوع به زندگی روزمره ربط داده شوند تا به درک و فهم الکترونیک کمک شده باشد. در کار با این نرم افزار هیچ دانش پیش زمینه ای مورد نیاز نبوده و دارای مطالب مطالب آموزشی لازم برای کمک به یادگیری مفاهیم پایه الکترونیک می باشد. پس شما می توانید کار با نرم افزار را شروع کرده، سپس مدارات خودتان را با استفاده از انتخاب گسترده ای از قطعات موجود در نرم افزار طراحی کنید. فایل کامل این نرم افزار را میتوانید از لینک زیر دانلود کرده و بدون نیاز به نصب و کرک از آن استفاده نمایید.


لینک دانلود




ساخت ساده ترین موتورهای الکتریکی!

$
0
0





 یکی از دوستان ( آقا رضای خودمون) درخواست کرده بودن که روش ساخت موتور الکتریکی رو براشون بذارم تا بتونن به عنوان کاردستی درست کنن! منم که آخر مرامم گفتم دست رد به سینه رفیقمون نزنم و مثل یه ایثارگر پا در رکاب ...



از شوخی گذشته ، رفتم یه سرچی زدم ( کاری که دوستمون آقا رضا نکرد!) دیدم مطالب جذابی توی سایتهای خارجی جولان میده و منم علاقه مند شدم و گفتم یه پستی بذارم برای خالی نبودن عریضه!


ساده ترین روش اینه...




(برای دانلود فیلم روی عکس کلیک کنید)



این روش رو خودم هم امتحان کردم و جواب میده منتها ؛ باتری باید خیلی قوی باشه و جریان زیادی بده و بدنه‌اش هم فلزی باشه تا آهنربا بشه!




یه فیلم دیگه هم هست ؛ ببینید ...



من با یه باتری 600 میلی آمپر ساعت نیکل کادمیوم امتحان کردم!

سیم رو نازک تر گرفتم تا سبک باشه و بعدشم آهنربای کوچیک نداشتم ؛ بنابراین روی یه آهنربای بزرگ ، یه دونه قرص آهنی قرار دادم!


سیم رو این شکلی کردم ...





(برای دانلود فیلم این یکی هم ، روی عکسش کلیک کنید)




این یه آزمایش کوتاهه و نمیتونه دووم زیادی داشته باشه ؛ چون باتری ، جریان زیادی رو ، توی سیم ، داره تلف میکنه ؛ باتری و سیم هر دو ، در حال داغ شدنن!!!


برای کسب اطلاعات بیشتر کلمه "Motor homopolar" رو توی نت جستجو کنید !


سایت ویکی برق هم اطلاعات کاملی گذاشته...



http://wikipower.ir/1243




یه آزمایش جالب و بهینه تری هم وجود داره که بهتره خودتون ببینید...




( اینو دیگه لازم به گفتن نیست ؛ روش کلیک کنید)





زیادی توضیحات ندادم چون لینکهای منبع خیلی توپی داشتم ؛ سایت زیر رو هم یه سری بزنید خیلی توپه!




http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/electro/railgun/railgun.html



http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/electro/electro.html




موفق باشید.




محاسبه‌گر LED

$
0
0




سلام به همه دوستان خودم ؛


چند روزه که سرما خوردم و تازه دارم خوب میشم ، توی این مدت تعطیل بودم ؛ 

و تونستم یه کم روی مطلب "درباره LED" کار کنم و تکمیلش کنم ؛ ولی چیزی که این وسط خیلی مهمه انجام محاسبات ریاضیه که خیلیا توش لنگ میزنن و کلاً از پایه ضعیفن!!!





دایی عزیزم ؛محمدرضای حسینیان ، زحمت کشیدن و یه برنامه توپ برای محاسبات مربوط به سری کردن LED رو با برنامه جاوا نوشتن و واقعاً کارش بی اشکاله و تمیز کار میکنه !



شمایل برنامه بسیار ساده و کاربر پسنده و به راحتی کار باهاش رو یاد میگیرید! 



بعد از اینکه جاهای خالی رو پر کردید ؛ با فشردن کلید بررسی ، برنامه دو تا مقدار به ما میده ؛ یکی مقدار اهم مقاومت مورد نیاز و یکی دیگه هم مقدار واتی که روی مقاومت تلف خواهد شد!


به وسیله این برنامه ، کار سری کردن هر چند تعداد LED راحت میشه و محاسبات سریع انجام خواهد شد!



برنامه رو از اینجادانلود کنید!


برنامه با جاوا باز میشه اگه ندارید از اینجادانلود کنید!




چشمک‌ زن سه کانال با LM324

$
0
0

سلام به همگی ؛ 


یه مدار چشمک زن طراحی کردم که خوراک اوناییه که تابلو LEDی تبلیغاتی میسازن ...




این مدار با یک تقویت کننده عملیاتی (Op-Amp) چهارتایی به نام LM324 طراحی شده که چهارده پایه هستش و قیمت مناسبی هم داره!


برای کنترل سرعت چشمک زدن ، ولوم 100 کیلو قرار داده شده و مقدار مقاومت اون و خازن 22 میکرو ، تعیین کننده سرعت چشمک زدنه! 


مقاومتهای تقسیم مقاومتی بالای مدار هم بر اساس حداکثر 60 درصد ولتاژ تغذیه حساب شدن تا فاصله زمانی روشن شدن LED ها یکسان باشه چون تا این حدود (63%) شارژ خازن خطی حساب میشه ؛ حالا اینو برای دوستان الکترونیک من ، بیشتر بازش کردم .


برای اینکه بخواید مدت روشن موندن همزمان LED ها رو بیشتر کنید ؛ باید مقاومت 2.2 کیلوی چسبیده به 3.3 کیلو رو بیشتر کنید!


برای زیاد کردن مدت خاموش موندن همزمان LED ها هم ؛ باید مقاومت 2.2 کیلوی متصل به GND در تقسیم مقاومتی رو بیشتر کنید!


 

موفق باشید ...



مدارهای چپگرد - راستگرد ، برای موتور DC

$
0
0

خیلی از مواقع برای کنترل موتورهای DC ، نیاز به ساخت یه مدار چپگرد و راستگرد داریم ، 


برای تغییر وضعیت موتور کافیه ولتاژ تغذیه رو در دو حالت به موتور اعمال کنیم ساده ترین مدار ممکن اینه...


 



[ادامه مطلب را در اینجا بخوانید ...]

کم کردن حجم فایل ویدئویی

$
0
0






سلام به همه دوستان ؛ 

شاید برای شما هم پیش اومده باشه که بخواید مطلبی رو به صورت فیلم برای آموزش توی اینترنت قرار بدید و کم بودن سرعت اینترنت ، مانع بزرگی سر راه شما بوده! (کلاً آپلود فایلهای بیشتر از 20 مگابایت توی اینترنت ایران ، مکافاتیه.)

اینجا برنامه ای رو معرفی میکنم که میتونید ، برای کم کردن حجم فیلم ازش استفاده کنید و کمترین تغییرات رو در کیفیت فیلم ایجاد میکنه... اگه فیلمتون با کیفیت عالی باشه نتیجه بهتر خواهد بود.


مثلاً من یه فایل 20 مگا بایتی رو با کمترین افت کیفیت به 8 مگابایت تبدیل کردم و کاملاً رضایت‌بخش بود!



موفق باشید...



مدار روشن و خاموش با یک کلید فشاری!

ترموستات ساده با 555

پنجاه مدار با آی سی 555 !!!

آژیر با یه دونه 555

دیمر با ثبات

Viewing all 50 articles
Browse latest View live


Latest Images